vrijdag 26 februari 2010

Hoog sensitief?

Een vriendin deed de suggestie ook eens te lezen over hoog sensitiviteit. De vragenlijstjes in het onderstaande boek blijken op mijn lijf geschreven. Wat nu? Heb ik dan wel ADHD? Of allebei? Ik lees het boek om ervan te leren. Dat etiket interesseert me niet. Nog maar eens een pleidooi voor het samenstellen van je eigen handleiding (en dat van je kinderen) en niet naar het vakje waarin je hoort!
"Mensen vragen me altijd naar het verband tussen sensitiviteit als eigenschap en ADD, oftewel aandachtstekortstoornis, maar zonder hyperactiviteit. Op het eerste gezicht zijn er overeenkomsten en er zijn deskundigen die denken dat veel hoog sensitieve kinderen abusievelijk de diagnose ADD hebben gekregen. Ik denk dat het ook mogelijk is dat een hoog sensitief kind ADD heeft. Ze zijn echter geenszins hetzelfde en in sommige opzichten zijn ze zelfs elkaars tegengestelde. (...)
Waarom worden die twee door elkaar gehaald? Net als kinderen met ADD zijn hoog sensitieve kinderen snel afgeleid doordat ze zo veel opmerken (hoewel ze soms zo diep in gedachten verzonken zijn dat ze vrijwel niets merken). ADD is echter een stoornis, omdat het duidt op een algeheel gebrek aan adequate 'uitvoerende functies', zoals besluitvorming, concentratie en reflectie op resultaten. Hoog sensitieve kinderen zijn meestal juist goed in deze dingen, tenminste wanneer ze zich in een rustige en vertrouwde omgeving bevinden. (...)
Nogmaals, hoog sensitieve kinderen kunnen zich over het algemeen afsluiten voor afleiding als ze dat willen of moeten, tenminste voor een tijdje. Het vereist echter mentale energie. Een andere reden dat hoog sensitieve kinderen kunnen worden gediagnosticeerd als ADD is dus dat, als de afleiding veelvuldig of langdurig is of als ze overstuur en dus van binnenuit overprikkeld zijn, het heel goed mogelijk is dat ze worden overspoeld door afleiding van buitenaf, waardoor ze geagiteerd en 'van de wereld' kunnen raken. Zo kunnen ze halverwege een lange, luidruchtige schooldag moe worden, omdat ze meer moeite moeten doen dan anderen om zich af te schermen voor de afleiding."
uit Het hoog sensitieve kinder van Elaine N. Aron.
Heb je vragen over dit thema? Surf naar de site van HSP Vlaanderen.

5 opmerkingen:

 1. onder hoogsensitief kunnen heel veel etiketjes plakken, add, adhd maar ook allergie, dyslectie, hoog intellectueel en nog vanalles.
  wat ik bedoel is dat vaak mensen die dit soort etiketjes ooit al kregen helemaal passen onder de noemer hsp.
  heerlijke ontdekking.
  en ga zeker ook ne keer op zoek naar nieuwetijdskindjes!
  da's eigenlijk ook al hetzelfde.
  we zijn de pioniertjes de voorlopers om de veel te mannelijk en daadkrachtige maatschappij terug te wijzen op gevoel en een meer 'natuurlijke' aanpak...
  van extreem yang terug naar een evenwicht met jin.
  allee, te veel om uit te leggen, maar als ik je blog lees, lijkt het hier vaak over mezelf te gaan, en ik denk over nog heel veel meer mensen die het bij zichzelf niet erkennen oftewel niet weten hoe erover de communiceren.
  dat kan jij wel, en dat doe je prachtig!
  ik heb er wat aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hihi. Klinkt wel stoer, van die pioniers! Op de barricaden voor een nieuwe emancipatie!!! Bedankt voor je fijne reactie. Gemotiveerd blijven om voort te doen is zo geeeeeeeen probleem!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. had ook verwarring toen ik net de diagnose adhd had gehoord.. en hoorde van hsp.. dus zeer herkenbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ooit stelde iemand vast dat ik add heb.. maar ik heb kort geleden een spirituele minor gevolgd op school en ik ben veel teweten gekomen over HSP en indigo kinderen.. ik kan mijzelf daar heel goed in vinden en heb vrijwel alles van de aangegeven symptomen, behalve dan het zien van geesten ( en dat houd ik ook graag zo BAH, dat vind ik eng).. maar verder... en ik kan er niet echt over praten...
  Fijn om de mogelijkheid te hebben om mij in te kunnen lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geen geesten te zien hier. Veel leesplezier.

  BeantwoordenVerwijderen