dinsdag 23 juni 2009

Wastafel 1-2-3

Eén keer mijn suffe kop water heeft gezien, slaat mijn brein onherroepelijk AAN. Dat wil zeggen dat er een waterval van gedachten op gang komt: ideeën, to-do-lijstjes, leuke herinneringen (ook minder leuke jammer genoeg), de planning van de dag, ... Niet alleen mijn lieve echtgenoot, maar ook ikzelf word soms een beetje duizelig van het gedrum in mijn hoofd. Hij noemt me dan "Thea Flitser". Hihi.

In dat kluwen durven de gewoonste ochtendlijke routines wel eens verstrikt raken. Ik heb dan ook een heel korte checklist van drie (!) dingen die ik aan de wastafel hoor te doen: tanden poetsen, medicatie nemen en gel in mijn haar doen. Als ik dit lijstje niet bewust doorloop, heb ik gegarandeerd 1, 2 of alle 3 gemist. Vergeet make-up of crèmes smeren. Dat is te ambitieus. Dit is maar één van de vele dagelijkse uitdagingen die mijn ADHD mij dagelijks stelt. Maar nu zie ik het eindelijk ook zo. Vroeger slaakte ik een diepe zucht als ik weer eens het ene of andere op onbegrijpelijke wijze vergeten was. Nu haal ik even mijn schouders op en zeg: tweede poging!

Onlangs gaf iemand een begrijpelijke uitleg voor wat er in mijn hoofd gebeurt op zo'n moment. Voor de meeste mensen is tandpasta gewoon tandpasta. De ene ochtend is die net hetzelfde als de volgende. Niks bijzonders aan. Bij mij flitsen er elke dag weer nieuwe bedenkingen bij die tandpasta door mijn hoofd. "Hè, hij staat op z'n kop." "Oei die moet op het boodschappenlijstje, want bijna op." "Worden mijn tanden daar echt witter van?" "Verdorie, ik moest eigenlijk op controle bij de tandarts, maar wanneer was die afspraak alweer?" En ga zo maar door. Wel dat is zo ongeveer de essentie van wat er 's ochtends in mijn hoofd gebeurt.

3 opmerkingen:

 1. Mooi beschreven. En ook weer erg herkenbaar. Soms ook best confronterend om je stukken te lezen maar tegelijk oh zo mooi uitgelegd.
  Heb veel aan je tips!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Eventjeswicht, ik lees veel herkenbaars in je verhalen.

  Ben zelf ook sinds een paar dagen begonnen met de zelfde reden.

  Groet van Arie en succes!.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lang leve het therapeutisch bloggen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen