donderdag 24 mei 2012

Het verloop van een burn-out


(vervolg van Nagel op de kop)
Om een burn-out te herkennen vóór de crash, moet je het verloop kennen van het prille begin. De fasering die   Luk Dewulf en Guido Vangronsveld opsommen in hun boek komt precies overeen met mijn eigen ervaring:
Fase 1: geen vuiltje aan de lucht.
Fase 2: verwarring door onverwachte reactie(s), meestal van een persoon van wie de waardering en erkenning voor jou tot dan toe bijna vanzelfsprekend was.
Fase 3: onhandig reageren van twee kanten.
Fase 4: ontstaan van bepaalde ideeën en beelden in je hoofd voer de ander, over het 'onrecht' dat die je aandoet, over zijn of haar intenties. Alles wat de ander zegt of doet, wordt gehoord of gezien vanuit dat beeld. Alles wat je zelf doet of zegt wordt gestuurd vanuit dat beeld (NB heel vermoeiend!!!).
Fase 5: verdwijnen van echt contact. Communiceren en luisteren lukt niet meer. Het beeld in je hoofd over de ander is te sterk geworden.
Fase 6: dialogen en gedachten die je niet meer kunt stilzetten. Je verliest er de controle over (NB dit loopt door buiten de werkuren en put je verder helemaal uit!!!).
(NB na een tijdje herhaling vanaf fase 2 met steeds meer collega's owv het slecht functioneren op de werkvloer: de boel escaleert!)
Fase 7: moment van de waarheid, zo kan het niet langer. De organisatie grijpt in, je zoekt zelf ander werk of je blijft, maar er is iets geknakt.

Verder worden er 10 belangrijke adviezen gegeven, maar die zijn voor morgen.

Dit boek zou verplichte lectuur moeten zijn voor elke leidinggevende, voor elke ambitieuze medewerker, voor elk kaderlid tussen hamer en aambeeld, bedrijfsleiders, therapeuten, jobcoaches, ...

Luk Dewulf en Guido Vangronsveld, Help! Mijn batterijen lopen leeg!, 134p., LannooCampus, 19,99 euro.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten