vrijdag 25 mei 2012

10 adviezen

(vervolg van Nagel op de kop)
Luk Dewulf en Guido Vangronsveld geven 10 belangrijke adviezen als preventie tegen burn-out:
1. iedere betrokkene is deels verantwoordelijk. Denken in termen van schuld en goed of fout helpt niet
2. als het glas halfleeg is, leg dan je probleem op tafel: hoe sneller je bepaalde ideeën over wat de ander denkt toetst aan de werkelijkheid, hoe minder risico je loopt in een burn-outspiraal te verzeilen (NB hier staat evenwel niks over het probleem dat je hebt als je inschatting wel degelijk juist is en de werkelijkheid even erg is als je dacht)
3. geef transparante leiding. Soms ziet de leiding het al een hele tijd niet meer zitten met iemand, maar ze zegt er niets van en duldt hem of haar. Duidelijkheid van beide kanten is essentieel.
4. vermijd klonen. In een bepaalde bedrijfscultuur meten managers hun werknemers af aan de mate waarin ze op hen lijken. Hun talenten zijn d enorm voor de medewerkers. Dat leidt tot energieverlies. ook te veel de nadruk leggen op hoe iemand iets doet in plaats van op wat en waarom het precies moet gebeuren, is nefast.
5. wissel eens van spionkop: zorg ervoor dat je met je collega's niet terechtkomt in een patroon van 'wie niet voor mij is, is tegen mij'. Omring je niet met collega's die als supporter in jouw 'strijd' fungeren.
6. neem de angel weg. Burn-out blijkt meestal te ontstaan in één bepaalde context, in de relatie met één persoon. Als organisatie kun je ervoor zorgen dat iemand al dan niet tijdelijk niet meer met die context of persoon geconfronteerd wordt. Dat werkt beter dan iemand lang tijd naar huis sturen.
7. zonder sherpa geraak je niet boven. Zoek een vertrouwenspersoon naar wie je opkijkt buiten de werkcontext. de beste gids is iemand die een deel van de last met je wilt dragen en die 'tough love' als basisprincipe hanteert. er is voldoende respect en vertrouwen om een spiegel voor te houden, ook is die erg confronterend.
8. sta altijd met één been binnen en met één been buiten de organisatie.
9. bespaar miljoenen euro's: stop met het nodeloos bijspijkeren van zwakke punten. in plaats van iedereen op dure cursus te sturen met de opdracht 'te veranderen', loont het meer om de talenten van mensen in te zetten
10. een moeilijke periode kan je ook sterker maken. Het zal niet altijd lukken om energieverlies te voorkomen of een medewerker op de juiste manier te ondersteunen. Maar een burn-outperiode levert meestal nieuwe inzichten op.

Nu weet u ook waarom dit boek verplichte lectuur zou moeten zijn voor elke leidinggevende, voor elke ambitieuze medewerker, voor elk kaderlid tussen hamer en aanbeeld, bedrijfsleiders, therapeuten, jobcoaches, ...

Luk Dewulf en Guido Vangronsveld, Help! Mijn batterijen lopen leeg!, 134p., LannooCampus, 19,99 euro.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten