zaterdag 27 maart 2010

Mindful eten

Mercedes Wolters is er rotsvast van overtuigd dat mindful eten dé manier is om veel voorkomende eetstoornissen te verhelpen. We denken dat we eten omdat we honger hebben, maar er blijken zeven verschillende soorten redenen te zijn waarom we eten, zeven soorten honger, zeg maar. We eten niet alleen omdat ons lichaam voedingsstoffen nodig heeft, maar ook uit gewoonte, omdat het er lekker uitziet, om onszelf te belonen, omdat we ons vervelen, enzovoort.
"Mindfulness is een vorm van meditatie, waarbij je focust op wat er in je lichaam aan de gang is en waarbij je bovendien leert om de dingen die van alle kanten op je afkomen op te merken, zonder er per se aan toe te geven.(...) Mindfulness helpt ons bovendien om onszelf te accepteren. Wie worstelt met zijn gewicht of gezondheid is vaak onnodig streng voor zichzelf. (...) Mindfulness pleit voor midlheid en acceptatie. Dat is moeilijk. We moeten dat echt leren, want we zijn vaak keihard voor onszelf en hebben heel hoge verwachtingen. Door te mediteren word je je bewust van wat er aan de hand is, je gaat het registreren, maar je gaat het niet veroordelen. Dat maakt je milder."
Mercedes Wolters geeft trainingen in mindful eten samen met het Instituut voor Training van Aandacht en Mindfulness.

1 opmerking:

  1. Hallo,
    Wat een leuk en interessant blog, en wat een mooi gevonden naam!
    Ik heb je gevonden omdat je schrijft over mindful eten - daar schrijf ik zelf een blog over. Voor degenen die het leuk vinden: http://www.mindful-eten.nl.
    Groet, Rita Zeelenberg

    BeantwoordenVerwijderen