zaterdag 20 maart 2010

Lief voor jezelf

Vandaag 'Opgemerkt' door Cathérine Ongenae in De Morgen Wax (ga die krant kopen, want die snoodaards zetten de leukste artikels niet online):
"(...) Een mens kan zichzelf wijsmaken dat ze er beter van wordt af en toe hard te zijn voor zichzelf, maar echte wijsheid begint zoals geweten met zelfkennis. Dus in plaats van weer eens nieuwe doelen te stellen aan de hand van de 'zo moet je leven'-tips die niet op mijn leven slaan, heb ik besloten om komaf te maken met de dingen waar ik niets aan heb en ze te vervangen door aangenamere varianten. Waarom zou ik ook tussen freaky sportfanaten in een geklimatiseerde ruimte gaan staan als ik gratis en voor niets met de fiets de natuur in kan? Daar kom je tenminste af en toe nog een terras tegen om gezellig op uit te puffen. Soms moet een mens gewoon lief zijn voor zichzelf. ...
Voor sommigen is jezelf afbeulen op een fitnesstoestel de ideale manier om stoom af te laten, maar dat is niet iedereen gegeven. (...)
Nu blijkt ook - jochei - dat de gestroomlijnde pannenlat tegenwoordig het onderspit moet delven tegenover het vrouwelijke zandloperfiguur. Het is natuurlijk niet de eerste keer dat de esthetiek van de fifties opnieuw opduikt. Je kan je daarbij de vraag stellen of de mores van die tijd automatisch meedoen aan die comeback. Is het de bedoeling dat men van vrouwen verwacht dat ze opnieuw meer gaan moederen, verzorgen, soigneren?
Ik denk het niet. Alsof vrouwen vandaag egoïstische kenaus zijn. Ik ken geen enkele vrouw die niet - zij het op haar manier - graag haar zachtere kant toont. Maar het is wel zover gekomen dat we die kant soms niet meer durven laten zien. Omdat mensen niet van dubbelzinnigheid houden, vinden velen het moeilijk om karakter en kracht te rijmen met mildheid en de mantel der liefde. Nochtans heef het één weinig met het ander te maken. He is niet omdat je één en al ruggengraat bent, dat je geen liefdevolle aaien kunt geven.
Misschien is lief zijn voor jezelf gewoon accepteren dat je een vat vol tegenstrijdigheden bent. Dat je, zoals Barbra Streisand zichzelf zo mooi beschreef, zowel simpel als complex, genereus en egoïstisch, onaantrekkelijk en mooi, lui en gedreven kan zijn. Het maakt je tot een ingewikkelder schip om schoon te houden, maar het houdt de reis tenminste boeiend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten