woensdag 22 augustus 2012

Over winners en losers

In De Morgen van vandaag lees ik een zeer raak opiniestuk over de neiging in onze maatschappij om kost wat kost iedereen in het rijtje van normaliteit te laten lopen en mensen (-kinderen) aldus in te delen in winners en losers oftewel zij die daarin slagen en zij die falen. Want, zo is de heersende opvatting, de mens is maakbaar als hij zich maar inspant. En loopt dat niet zoals 'normaal' kan worden verwacht, ja, dan heb je je vast niet voldoende ingezet. En dan moet je een dagelijks pilletje nemen om je 'gedragsstoornis' in toom te houden, zodat je weer gewoon 'normaal' kan meedoen.

Paul Verhaeghe heeft hier blijkbaar een boek over geschreven met als titel Identiteit (De Bezige Bij | Nederlands | Aantal pagina’s: 256 | Paperback, Druk: 1 | ISBN13: 9789023473039). Het stuk in De Morgen is een excerpt uit het boek en is in elk geval een eye-opener!

1 opmerking:

  1. De "stars and stripes" op het jurkje van het meisje op de cover zijn goed gekozen: nog elk jaar behandel ik in het zesde jaar enkele teksten en fragmenten rond de "meritocratie" van de US. Zeker niet voor iedereen een goede zaak!

    BeantwoordenVerwijderen