donderdag 3 maart 2011

Vermijdingsgedrag

Ik heb er - met onderbrekingen - 6 jaar (mensen op hun zenuwen) gewerkt en 3 keer mijn gezondheid verknoeit. Ze missen me niet, denk ik. Maar eigenlijk wil ik het niet weten. Of ze me missen of niet, het is nooit goed. Ik heb de plek en de meeste mensen -  dag op dag - negen maanden lang gemeden. Ik denk dat ik me nog steeds schaam, ook al zegt iedereen die me graag ziet dat het niet hoeft. Tijd om komaf te maken met dat gevoel van mislukking. Het is niet omdat je er in bochtjes omheen loopt, dat het er niet is. Straks moet ik er naartoe. Bang wie ik zal tegenkomen. Hoe ze reageren. Hoe ik zal reageren. Ik denk nog bijna dagelijks aan wat er wel of niet fout is gegaan. Dat is niet hetzelfde als missen. Vannacht heb ik zelfs nog gedroomd van de mensen die ik er in de steek liet door vooral niet voor mezelf te zorgen.  Ik denk niet dat ik ooit nog zo verknocht zal geraken aan een job. Het is nu tijd om los te laten. Ik geef het die tijd.

4 opmerkingen:

 1. Sterkte! Ook hier raak je (uiteindelijk) wel weer door.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Laat je er niet al te erg door uit je evenwicht brengen. Het lukt je wel! Je voelt het waarschijnlijk anders en ik herken het wel, maar schaamte is hier niet aan de orde.

  Trouwens "angst" is een slechte adviseur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Herken het dat je gaat 'zoeken' naar goed of fout. Daar dagelijks mee bezig zijn, daar mist die rem dan (toch?? ik denk bij mij adhd'er wel). En daar is dan dat loslaten, wat pittig is. Echt zo herkenbaar.
  Mega fijn dat het zo goed ging. Sterkte en veel succes met loslaten!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het vermijden van allerlei situaties is mij totaal niet vreemd! Maar op het moment dat je " het door hebt" kan je er echt mee ad slag. Dan kan je bedenken: waarom dur/doe f ik dat niet? Dan probeer ik mij voor te stellen " wat dan ergste is dat zou kunnen geBeuren, probeer het dan abstract te maken. Het een beetje te bachataliseren... Maar thuis gaan zitten, het vermijden, uit de weg gaan.... Dan wordt het alleen maar erger.. Durf/ doe je op gegeven moment niets meer.... Kom op! Stop je " zelfmedelijden"! Maak je sterk!

  BeantwoordenVerwijderen