donderdag 30 september 2010

Genetica

Op BBC news is het een headline: New study claims ADHD 'has a genetic link'. In de Vlaamse media vond ik online voorlopig enkel bij Het Laatste Nieuws een gelijkaardig bericht.

"Als kinderen aan de aandachtsstoornis ADHD lijden, komt dat deels door hun DNA. Dat blijkt uit een recent onderzoek bij bijna 1.500 kinderen, uitgevoerd door de Cardiff University. De resultaten werden gepubliceerd in het medisch vakblad The Lancet.

In de studie werden 366 kinderen met ADHD vergeleken met 1.047 kinderen die niet aan de stoornis lijden. De kinderen met ADHD missen in een chromosoom bepaalde DNA-delen, of ze hebben die delen juist dubbel, zeggen de onderzoekers.

Misverstanden ophelderen

"We wisten dat ADHD een genetische oorzaak kan hebben omdat het vaak in de familie zit", verklaart Anita Thapar, een van de researchers. "Maar het is voor het eerst dat we een rechtstreeks genetisch verband kunnen aantonen."

Nog volgens het onderzoeksteam kan de ontdekking een aantal misverstanden omtrent ADHD uit de wereld helpen, onder meer dat de stoornis te wijten kan zijn aan een slechte opvoeding. Ongeveer 1 op 50 kinderen zou aan ADHD lijden. De aandoening leidt onder meer tot concentratiestoornissen en problemen in relaties met andere mensen. (hlnsydney/tw) "
Bron: http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/1163703/2010/09/30/ADHD-is-genetisch-bepaald.dhtml

Geen opmerkingen:

Een reactie posten