woensdag 14 november 2012

Hulp op drukke dagen

Ik werd vroeger altijd zot van de lange reeks taakjes op de to-do-lijst in mijn hoofd. Dat lijstje is nog steeds eindeloos, maar ik heb eindelijk 'mijn manier' gevonden om de boel te organiseren zonder dat de berg gigantisch lijkt.
Ik heb (een paar jaar geleden al!) een handig to-do-boekje gekocht bij Hema, maar ik gebruik het nu pas fatsoenlijk. Eigenlijk volstaat elk schriftje met uitscheurbare papiertjes. Boven elke pagina schrijf ik de data van de volgende dagen (ik weet het, het lijkt verdacht op een agenda, maar het is toch anders, ik zweer het).
's Ochtends/de avond ervoor pak ik mijn boekje en schrijf op wat ik moet/wil doen vandaag, wat moeten de kinderen meenemen naar school, welke boodschappen moet ik absoluut doen. Als ik iets niet mag vergeten bijvoorbeeld morgen of volgende week, dan schrijf ik dat al op op dat blaadje, zoals de afspraak met de tandarts of naar de dierenarts bellen. Ik kan je verzekeren dat de laatste dagen die blaadjes aardig vol staan.
Nu komt: 'the good part'. Gedurende de dag is het dan strepen maar. Er zijn ook rondjes die je kan kleuren, maar mij geeft afstrepen veel meer voldoening. Op het eind van de dag heb ik de belangrijkste dingen meestal wel gedaan. Dat zijn de goeie dagen. Er zijn er ook mindere, je kent dat wel. Wat niet afgestreept werd en toch nog moet gebeuren, schrijf ik op één van de volgende dagen wanneer ik hoop er nog eens tijd voor te hebben/kunnen maken. En dan mag het papiertje van vandaag - scheur! - weg. Geen spoor van wat er wel of niet gelukt is vandaag. Morgen beginnen we met een nieuw blad en proberen we opnieuw.
Dit werkt voor mij veeeeeeel beter dan alle andere dingen die ik vroeger probeerde. Mijn hoofd is nu redelijk lijstjes-vrij en dat geeft ruimte voor veel leukere dingen. Vooral dat elke dag opnieuw mogen beginnen, is voor mij essentieel :-).

Te bestellen/te koop bij Hema

Op zoek naar een goeie foto kwam ik terecht bij verschillende bloggers die het to-do-boekje blijkbaar ook gebruiken. Surf bijvoorbeeld eens van http://www.uniquestyle.nl, de mooie foto heb ik bij haar gevonden. Bedankt, Sharon!

8 opmerkingen:

 1. En precies ZO doe ik het ook, niet in het beruchte boekje, maar achter in mijn schoolagenda (heb het eigenlijk alleen maar nodig voor schoolse zaken), en strepen doe ik maar al te graag!
  Dit betekent inderdaad een GROTE bevrijding, dat merk ik al een paar jaar...
  Succes, en geniet van het strepen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Misschien moet ik het ook eens met dat afscheuren proberen, want te vaak naar mij zin blijven hier pagina's vol niet doorstreepte taken over, en dat ontmoedigt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben gestopt mezelf te pijnigen met onafgewerkt to-do-lijstjes. Uitscheuren en opnieuw beginnen: ik hoop dat het voor jou ook werkt! :-)

   Verwijderen
 3. Ik doe het online omdat veel te veel dingen regelmatig terugkomen en ik eigenlijk te lui ben om dat elke keer opnieuw op te schrijven... of ik vergeet het...
  Daarom gebruik ik nu toodledo.com -> je afgewerkte taken vink je af (en worden daardoor doorstreept) en als het een weerkerende taak is komt ie automatisch op de volgende dag dat jij gespecifieerd hebt te staan. Het helpt mij enorm.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh ja, doorstrepen en scheuren : de max! Misschien moet ik dat ook eens proberen, mijn hoofd zit al te vaak vol ... Alleen ben ik bang dat de dingen die ik WIL doen altijd doorstreept raken, de dingen die MOETEN altijd verhuizen naar 's anderendaags :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wel, dat valt eigenlijk nogal mee, blijkbaar. Uiteindelijk geraken de 'moetjes' ook wel op. Delegeren helpt ook, heb ik pas geleerd :-). Dank je wel, liefje!

   Verwijderen
 5. Ik heb me terug het HEMA-boekje aangeschaft. Ik heb geprobeerd met een goedkoper en compacter schriftje maar het marcheert niet. Back to the real thing!

  BeantwoordenVerwijderen