zondag 22 april 2012

Is meditatie gevaarlijk?

De voorbije dagen was ik meermaals geschokt bij het lezen van uitspraken van Anders Breivik tijdens zijn proces. In de krant van dit weekend las ik tot mijn grote ontzetting dat Breivik - met het oog op zijn gruwelijke daden - zich bewust had 'ontmenselijkt' met behulp van meditatie. Via meditatie heeft hij zichzelf emotioneel zodanig afgestompt dat hij in staat zou zijn om te moorden. Dit staat zo in contrast met de meditatiepraktijk die ik zelf ken waarbij mildheid en openheid van geest centraal staan, dat ik me de vraag stel hoe dit überhaupt mogelijk is. Het is in elk geval iets waar ik eens goed bij moet gaan zitten.

Voor meer info over valkuilen en gevaren van meditatie, lees de tekst van Edel Maex: http://levenindemaalstroom.drupalgardens.com/blog/meditatie-gevaarlijk

5 opmerkingen:

 1. Ik denk dat de persoon was in een depressie en hij kon niet komen van het of zou kunnen zijn dat hij zou door verkeerde meditatie behandeling. Meditatie technieken helpen ons te komen van de emoties en geeft ons de geest om gelukkig te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben geïnteresseerd in die tekst van Maex, maar de link werkt spijtig genoeg niet?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nieuwe poging:
  http://levenindemaalstroom.drupalgardens.com/blog/meditatie-gevaarlijk
  Ik pas ineens mijn bericht hierboven aan. Bedankt voor de melding!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Meditatie lijkt mij een gevaarlijk iets zeker wanneer het onder leiding gebeurd van onprofessionelen of idividuen die slechte bedoelingen hebben

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Meditatie is op zich niet gevaarlijk, maar het kan - zoals heel veel dingen - misbruikt worden voor de verkeerde dingen. In de tekst die ik vermeld hierboven staat dit allemaal veel beter uitgelegd. Ik vind het heel jammer dat meditatie op zich niet zou kunnen of een foute bijklank krijgt omwille van die misbruiken. Meditatie kan namelijk ook ontzettend goed zijn. Ik ben er in elk geval een beter mens van geworden. Maar ik heb het dan ook aangeleerd gekregen van mensen met goeie bedoelingen.

   Verwijderen