zaterdag 30 oktober 2010

Handleiding voor het leven: Hoe ga je om met kwetsbaarheid?

De Wax van De Morgen is weer geweldig vandaag! Lees deze column van Fleur van Groningen en lach eens goed met uw eigen (verleden). Allez, dat heb ik toch gedaan.
"Wanneer andermans kritiek door uw hart snijdt als een mes door de boter, en indien uw sociale leven keer op keer een zware lijdensweg veroorzaakt waardoor u zich voortdurend afvraagt waaraan u dit alles toch hebt verdiend, lijdt ook u aan kwetsbaarheid en hebt u twee opties:
A. U beseft dat u zich kwetsbaar opstelt omdat u het oordeel van een ander op dat van uzelf laat primeren. Vervolgens herinnert u zich dat ieder mens zijn eigen waarheid heeft, gebaseerd op zijn verleden en karakter, en dat andermans mening meer over henzelf vertelt dan over u. Tot slot vraagt u zich af wat u zelf vindt en blijft u dat standpunt trouw.
B. U voelt zich eenzaam en onbegrepen in een wereld vol potentiële vijanden en beklaagt het feit dat iedereen, ondanks uw verwoede pogingen hen steeds ter wille te zijn, u alsnog diep blijft kwetsen.
In dat laatste geval bent u bij ons aan het juiste adres en doen wij u graag een aantal praktische tips aan de hand:
- De gemakkelijkste manier om uw al dan niet bewuste zelfkritiek en bijbehorende ongemakken kortstondig te bestrijden, is de zalvende goedkeuring van uw medemens. In eerste instantie kunt u uw persoonlijke behoeftes op uw naaste projecteren, en uw uiterste best doen om deze te behagen. Indien u op gegeven moment merkt dat dit niet werkt, is het buitengewoon interessant om de van uw eigen smaak afwijkende verlangens van de ander intensief te bestuderen. U kunt uw inlevingsvermogen buitensporig aanscherpen en mocht u bovendien ook nog hoogsensitief blijken, dan bent u gezegend met de mogelijkheid om voortdurend aan te voelen wat de ander wil: zo hebt u alle troeven in handen om uzelf geheel weg te cijferen en het de ander volledig naar zijn zin te maken. Mensen zullen u goedkeuren en u? U hoeft alleen maar vol te houden.
- Vroeg of laat gaat uw weggegomde persoonlijkheid De Anderen vervelen omdat u geen verrassingen en nieuwe invalshoeken meer biedt. Dan zijn er twee mogelijkheden: oftewel wordt u gedumpt, oftewel wordt u gebruikt. In het eerste geval raden wij de slachtofferrol aan: zelfbeklag schuift de schuld op de ander en verzacht de pijn. Prent het uzelf en uw cafékompaan in: u bent °hik° te goed voor deze wereld °hips° en krijgt telkens opnieuw °hik° stank voor dank. In het tweede geval feliciteren we u: u vindt uw persoonlijkheid duidelijk niet interessant genoeg en wilde populariteit verdienen met onderdanig gedrag ... Nu kan u op uw twee oren slapen. Voor werkelijk ieder feestje of probleem zult u worden ingeschakeld omdat u toch zo gedienstig bent. Een kleine tip: oefen in de kunst van het geraffineerd complimenteren, dat verlengt uw houdbaarheid.
- Trek in geen geval De misbruikende Anderen in twijfel. Dat zij genoegen nemen met een vriendschap of relatie die berust op macht en onderdanigheid in plaats van oprechte waardering, kunt u hen onmogelijk kwalijk nemen: u doet precies hetzelfde. Gaat u vooral niet op zoek naar mensen waar u die zogenaamde 'klik' bij voelt, u gelooft toch ook niet in de Kerstman? Dit is de harde realiteit: hier is innerlijke bevrediging ondergeschikt aan uiterlijk schijn en elke vriendschap een job.
- Tot slot: mocht u zich op een dag inbeelden dat u nog liever een liefdeloos leven leidt, waarin u tenminste uw eigen keuzes maakt en uw eigen oordeel volgt, dan uzelf nog één minuut langer weg te cijferen voor lui die u in feite niet eens begeesteren, herinner uzelf er dan aan dat u die eenzaamheid niet aankunt. Maak uzelf niet wijs dat u met zelfrespect van eigen kweek een ander type mensen zal aantrekken. Als u De Anderen niet langer moet omkopen met paaiend gedrag, waar gaat u zich dan mee bezighouden? En waarover kunt u nog gezellig klagen als u eindelijk uzelf mag zijn? U zou zich vervelen, zoveel is duidelijk. Dus alstublieft, stop nooit met het misbruiken der misbruikers en geef uzelf wat om handen."

Het was - voor kort - een fulltime bezigheid.

2 opmerkingen:

  1. Heerlijk grappig en tegelijkertijd onthutsend pijnlijk de waarheid ...
    Het kwam ff goed binnen ...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik wist wel dat ik niet de enige zou zijn die zich erin kan herkennen ;-).

    BeantwoordenVerwijderen