maandag 23 maart 2009

Heb ik ADD?

Eerste gesprek met de nieuwe psychologe. Ik houd de stortvloed van mijn verhaal zorgvuldig tegen. Ze stelt vragen en ik geef een antwoord. Over wat ik in de vorige therapieën heb geleerd. Over mijn faalangst (van vroeger). Over aangeleerd gedrag en persoonlijkheid. Over de situatie op het werk. Over wat mij heeft verhinderd de vorige keer helemaal te herstellen van mijn burn-out.
En dan komt het: "Heeft er nooit iemand aan ADD gedacht?" Ze blaast me van mijn sokken. Krantenkoppen flitsen door mijn hoofd: "Kinderen worden te snel in hokje ADHD gestopt". En verhalen over kinderen die hun pillen moeten pakken of anders niet functioneren. Maar de dame lijkt me geen 'vakjesmens' of 'pilletjesmens'.
"Ken je ADD?" "Tja, dat is ADHD maar dan zonder de H?" En dan hoor ik een hele lijst dingen noemen, puzzelstukken die ik tijdens ons gesprek heb neergelegd en waarvan zij een heel nieuwe puzzel maakt. Eén die niet in de doos past. Maar wel eindelijk een puzzel die klopt. Er ontbreken nog een paar stukken, maar die vul ik moeiteloos aan.
Als ik na het gesprek op de site hersenstorm naar diagnosecriteria zoek, dan kloppen er 18 van de 20 in meer of mindere mate (lees verder voor de lijst). Als dit juist is, dan heb ik in de voorbije 35 jaar heel erg mijn best moeten doen om te staan waar ik nu sta. Maar het was dan ook normaal dat het zo moeilijk en vermoeiend was.
En hoe ziet het vervolg er dan uit? Eerst wachten. Ja, mensen met mentale of psychische problemen moeten goed kunnen wachten. Dan testen. Daarna een psychiater te pakken krijgen die me in zijn/haar agenda kan wringen - dus nog maar eens wachten. En dan medicatie. En zien wat er komt.
Maar wie is dat meisje van 35 (bijna 36) als je de ADD wegdenkt? Ik maak me op voor een wonderlijke ontdekking!

Diagnosecriteria voor AD(H)D (bron: hersenstorm)
A. Ten minste twaalf van de volgende criteria moeten een chronisch probleem vormen.
1. een gevoel van onderprestatie omdat je je doelen niet bereikt (ongeacht hoe veel je al tot stand hebt gebracht)
Dit punt staat bovenaan, omdat het de meest voorkomende reden is waarom volwassenen hulp zoeken. "Ik krijg het niet voor elkaar," is de meest gehoorde uitspraak. Een volwassene met ADHD kan objectief gezien al heel wat bereikt hebben, of doet zijn/haar leven al hulpeloze pogingen iets te bereiken. Hoe dan ook, in beide gevallen kampen de personen met het gevoel gevangen te zijn, niet in staat te zijn hun aangeboren capaciteiten ten volle te benutten.
2. problemen met het organiseren van je leven
Een belangrijk probleem voor de meeste ADHD-volwassenen. Zonder de structuur die school biedt, zonder ouders die dingen organiseren, wankelt hij/zij door de organisatie-eisen die het dagelijks leven stelt. De zogenaamde 'kleine dingen' stapelen zich op en worden hoge obstakels. Een gemiste afspraak, een verloren cheque en een vergeten deadline, en hun wereld stort in.
3. chronisch uitstellen, problemen ergens mee te starten
Volwassenen met ADHD durven niet goed aan iets te beginnen, gevoed door hun angst dat ze het toch niet goed zouden doen, hierdoor stellen zij zaken uit en proberen dingen te negeren. Dit gedrag vergroot weer de angst aan de (alsmaar groeiende hoeveelheid) taken te beginnen.
4. veel projecten lopen gelijktijdig, problemen met voortzetten en afronden
Een gevolg van punt 3. Men stopt met iets en begint aan iets anders, maakt dit niet af en gaat weer iets anders doen. Aan het eind van de dag, de week of het jaar hebben ontelbaar onafgemaakte projecten zich opgestapeld, terwijl er maar een paar zijn afgerond.
5. geneigd zijn te zeggen wat in het hoofd omgaat, zonder de noodzakelijke timing of gevolgen ervan in acht te nemen
Zoals een kind met ADHD in de klas, wordt de volwassen ADHD'er gedreven door enthousiasme en ongeremdheid. Een gedachte komt op en moet worden uitgesproken. Tactloosheid en bedrog vervangen in het ergste gaval uiteindelijk de kinderlijke uitbundig- en uitgelatenheid.
6. een voortdurende hang naar sterke prikkels (kicks)
De volwassen ADHD'er is altijd op zoek naar nieuwe spanning en sensatie: iets in de omgeving dat de concurrentie kan aangaan met de wervelwind die in hem-/haarzelf woedt.
7. een aanleg om snel verveeld te zijn
Een gevolg van punt 6. Verveling omringt de volwassen ADHD'er als een gootsteen, altijd klaar alle energie op te zuigen. De ADHD'er blijft achter met de honger naar meer stimulans. Dit kan gemakkelijk verkeerd worden uitgelegd als een gebrek aan interesse. In feite is het een relatief onvermogen interesse voor een langere tijd vast te houden. Zoveel als hij/zij ergens om geeft, zo snel loopt zijn/haar batterij leeg.
8. snel afgeleid, concentratieproblemen, neiging af te haken of weg te dromen tijdens een conversatie, vaak gekoppeld aan een vermogen zich van tijd tot tijd te hyperfocussen.
Dit zijn de voornaamste kenmerken van ADHD. Het moment van 'uitgeschakeld worden' is vrij willekeurig en onvrijwillig. Het gebeurt bij wijze van spreken wanneer de ADHD'er even niet kijkt. Het volgende wat je bemerkt, is dat hij/zij er niet meer is. De ongelofelijke gave tot hyperfocussen komt ook veelvuldig voor. De ADHD'er gaat dan zo op in een activiteit dat hij/zij voor niets en niemand anders bereikbaar is. Hallowell en Ratey (de samenstellers van deze lijst) pleiten dan ook voor een andere benaming van het syndroom: AIHD, Attention Inconsistency Hyperactivity Disorder. Er is namelijk geen sprake van een tekort aan aandacht, maar van een inconsequent richten van de aandacht.
9. vaak creatief, intuïtief en hoogbegaafd
Dit is geen symptoom, maar wel een belangrijk aandachtspunt. Volwassenen met ADHD hebben, doordat zij zoveel prikkels opvangen, meestal een creatieve, associatieve geest. Te midden van hun chaos en afleidbaarheid laten zij flitsen zien van briljante ideeën. Het veroveren van deze bijzondere gave is een belangrijk doel in de therapeutische behandeling van ADHD'ers.
10. problemen met geijkte routes en het volgen van vastgestelde procedures
In tegenstelling tot wat men vaak denkt, is dit niet het gevolg van onverwerkte problemen met autoriteiten. Het is eerder een uiting van verveling en frustratie: routine betekent het herhalen van handelingen. ADHD'ers ervaren dit als saai en zoeken naar uitdagender manieren. Zij raken gefrustreerd omdat zij niet in staat zijn dingen te doen op de wijze waarop zij verondersteld worden deze te doen.
11. ongeduldig: lage frustratiedrempel
Frustratie op allerlei gebied herinnert de ADHD'er aan alle mislukkingen in het verleden. "O nee," denkt hij/zij "daar gaan we weer!" Woede of terugtrekken is het gevolg. Ongeduldigheid heeft te maken met de behoefte aan stimulans. Anderen zullen dit snel zien als onvolwassen of onverzadelijk gedrag.
12. impulsiviteit, zowel verbaal als in actie, bijvoorbeeld: impulsief geld besteden, plannen wijzigen, nieuwe schema's of carrièreplannen maken enz.
Dit is een van de meer gevaarlijke van de symptomen bij ADHD-volwassenen, of, afhankelijk van de impuls, een van de meest avontuurlijke.
13. neiging zich nodeloos, eindeloos zorgen te maken, neiging de horizon af te zoeken naar iets waarover getobd kan worden afgewisseld met onoplettendheid of geen acht slaan op mogelijke reële gevaren.
Wanneer de aandacht niet besteed wordt aan een specifieke taak, ontstaat een chaos aan gedachten in het hoofd van de ADHD'er. Gepieker is hier vaak een gevolg van, omdat de persoon onbewust toch behoefte heeft zich ergens op te concentreren. Het resultaat is dan een destructieve gedachtenstroom waarin rampscenario's worden uitgespit.
14. gevoel van dreigend onheil en onveiligheid afgewisseld met het nemen van grote risico's
Dit symptoom relateert enerzijds aan de neiging zich nodeloos zorgen te maken en anderzijds aan de aanleg voor impulsief gedrag.
15. stemmingswisselingen, depressie (in het bijzonder wanneer een relatie wordt verbroken of project wordt beëindigd)
Volwassenen (meer dan kinderen) met ADHD voelen zich overgeleverd aan een onstabiel humeur. Dit wordt zowel veroorzaakt door hun ervaringen met frustratie en/of falen als met de neurobiologische invloeden van het syndroom.
16. rusteloosheid
De volwassene met ADHD toont de volgroeide hyperactiviteit van het ADHD-kind meestal niet zien. In plaats daarvan ziet men 'nerveuze energie': snel praten, trommelen met vingers, steeds verzitten, vaak opstaan van tafel en het verlaten van de ruimte, gespannen aderen in de hals en een 'speedy' blik in de ogen. Zelfs in rust voelt de ADHD'er zich zenuwachtig, gespannen en overprikkeld.
17. neiging tot verslaving
Meer dan anderen hebben volwassen ADHD'ers de kans verslaafd te raken, hetzij aan een stof als nicotine, cocaïne, cafeïne of alcohol, hetzij aan een activiteit als gokken, winkelen, eten of werk. Dit heeft onder andere te maken met hun grote behoefte aan prikkels (die de ADHD'er paradoxaal genoeg kalmeren!), hun impulsiviteit en hun neiging tot hyperfocussen. Eetstoornissen komen vaak voor in depressieve periodes.
18. chronische problemen met gevoel van eigenwaarde
Deze zijn het directe en ongelukkige resultaat van jaren van conditionering: jaren van verteld worden dat men een kluns, een halve gare, een paniekzaaier, een druktemaker, een chaoot, een stumper, een eenling, getikt en anders is. Jaren van frustratie, falen of het niet-voor-elkaar-krijgen leiden tot een negatief zelfbeeld. Het is indrukwekkend te zien hoe veerkrachtig de meeste ADHD'ers nog zijn, ondanks al de tegenslagen.
19. onnauwkeurige zelfwaarneming
ADHD'ers hebben vaak een beperkte kijk op zichzelf. Zij hebben nauwelijks een idee van de invloed en uitwerking die zij hebben op andere mensen. Dit leidt vaak tot grote misverstanden en diep gekwetste gevoelens.
20. Familiehistorie van ADHD, manisch-depressiviteit, depressies, drugs- en/of alcoholverslaving, dwanghandelingen of stemmingswisselingen
Sinds bekend is dat ADHD vaak genetisch wordt overgedragen en samenhangt met de andere bovengenoemde stoornissen, is het niet ongewoon (maar ook niet noodzakelijk) dat deze problemen in de familie zijn terug te vinden.
B. ADHD ontstaat niet op volwassen leeftijd, maar is al in de kindertijd opvallend aanwezig. Wanneer de diagnose niet is gesteld in de kinderjaren, moet worden teruggekeken of de tekenen en symptomen toen al aanwezig waren.
C. De situatie is niet te verklaren door een andere medische of psychische aandoening.




22 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha! http://cashproductions.blogspot.com/2007/10/oh-wat-gaat-het-weer-goed_25.html

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi, ik reageer even op je blog. Via google kwam ik op jouw blog terecht, ik ben namelijk zelf best jong (19 jaar) en voel me af en toe radeloos. Ik ben namelijk erg emotioneel en ben vooral uiteindelijk snel boos. Ik laat dingen de hoog oplopen en dan barst uiteindelijk de bom en voel ik me alleen en onbegrepen en ongeduldig. Ik kan hier amper meer goed door functioneren en ik vroeg mij af hoe jij dit proces hebt ervaren? Heb je nu ondertussen medicatie gekregen en ben je al een stuk rustiger ondertussen of...?

    Groetjes, kim.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Kim, welkom op mijn blogje. Wat mij vooral helpt is mindfulness. Mindfulness laat je toe om te verwerken wat er elke dag gebeurt. En het voorkomt dat dingen zich te lang opstapelen. Het leert jezelf ook accepteren zoals je bent. We zijn namelijk nogal snel boos op onszelf en dat helpt niet echt. Het belangrijkste is dat je 'je eigen handleiding' leert kennen. Wat werkt voor jou en wat niet? Door welke dingen raak je in moeilijkheden en wat helpt je om rustig te blijven. Enzovoort. Bij de stresskliniek in Antwerpen geven ze trainingen voor jongeren. Volg de link: http://www.levenindemaalstroom.be/Leven_in_de_Maalstroom/Jongeren.html
    Over medicatie ben ik niet zo goed geplaatst. Daarvoor laat je je best begeleiden door een psychiater en een psychotherapeut.
    Je vindt uiteindelijk echt je weg hoor. Geef jezelf de kans om het uit te zoeken.
    Groetjes
    e

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hallo,
    Ik heb een vraagje. Als sinds ik me kan herinneren voel ik me 'anders' anderen. Ik weet niet precies wat het is. En op internet, als ik dan ga kijken naar psychische ziektebeelden kan ik me altijd wel in een paar dingen vinden. Maar bij ADD zijn bijna alle punten van toeppassing bij mij. Alleen als ik er met iemand in mijn omgeving over praat, is het niet zo of moet ik mezelf niks aanpraten. Ik heb vaak stemmingswisselingen en weet soms echt niet wat ik met mezelf aanmoet omdat ik er geen verklaring voor heb.
    Heb je misschien tips voor mij? Want aan de ene kant ben ik ook een beetje bang voor wat de psycholoog/psychiater zal zeggen.

    Alvast dankjewel!

    Groetjes,
    J.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dag Joëlle, bij mij is het nog altijd niet 'definitief' uitgemaakt of ik ADHD heb, hoog-sensitief ben of gewoon depressief. En eigenlijk vind ik dat ook niet zo enorm belangrijk of het labeltje exact is. Wat eigenlijk voor iedereen belangrijk is, is dat je je eigen handleiding leert kennen. Dat kan niemand anders voor jou doen of bevestigen, want alleen jij voelt wat jij voelt. Wat werkt voor jou en wat werkt niet voor jou. Wat maakt je rustig, wat jaagt je op, waar word je vrolijk van en wat maakt je kwaad, ... De één z'n handleiding is een stuk eenvoudiger dan de ander. En geef jezelf vooral tijd om het uit te zoeken. Van psychologen en psychiaters moet je niet bang zijn, want ze bijten niet ;-). Maar ook zij kunnen niet voelen wat jij voelt. Ze kunnen alleen helpen op basis van hun ervaring en wat jij vertelt.
    Veel succes!!
    e

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi, ik heb je blog gelezen.
    Ben nu 16 jaar, heb al tientalle tests gedaan op internet, komt er meestal wel op uit dat ik ADD heb.
    Raak vaak dingen kwijt, emotioneel, ongeorganiseerd, kan niet plannen etc.
    Maarja STEL ik heb ADD, wat moet ik dan?
    Enige tips wat ik verder het beste kan doen?

    Groetjes Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dag Maria, welkom op mijn blog! Jij bent vast één van mijn jongste lezers :).
    Als je echt 'zeker' wil weten of je ADD hebt, zou je een medische diagnose kunnen laten stellen. Dat gebeurt aan de hand van allerhande tests die bij een gespecialiseerd centrum worden afgenomen. Je gaat dan best eerst naar een psychiater langs die je dan kan doorverwijzen.
    Op basis van die uitslag kan dan gekeken worden of je best medicatie neemt of niet. Dat is de medische piste. Voor sommige mensen biedt dit de nodige oplossingen en ondersteuning en zij zijn er goed mee. Ik voelde me daar niet goed bij en ben vrij snel met medicatie gestopt.
    Ik heb een andere weg gekozen. Wellicht een tragere weg, maar naar mijn gevoel wel een weg die op lange termijn meer evenwicht geeft. Ik ben mindfulness gaan volgen en dat heeft me enorm geholpen om in de chaos momenten van rust en evenwicht in te bouwen. Omdat je brein met je aan de haal gaat als ADD'er, is het belangrijk dat je af en toe bij jezelf gaat kijken hoe jij je hier en nu voelt. Er zijn ook speciale cursussen voor jongeren (zie bv. www.levenindemaalstroom.be). Blijkbaar zijn er neurologische aanwijzingen dat de beoefening van mindfulness (of meditatie) zodanige wijzigingen in hersengolven teweeg brengt dat zelfs ADD'ers kunnen gaan genieten van meer rust in hun hoofd en hun lijf. En dat heb ik zelf zeker ook ondervonden.
    Via mindfulness en meditatie leer je jezelf veel beter kennen en leer je signalen herkennen die je lijf en je gedachten geven. Probeer jezelf te leren kennen zoals je echt bent. Ik heb intussen geleerd dat je je best niet vast pint (of laat pinnen) op lijstjes die bij één of ander 'stoornis' hoort. Sommige kenmerken van ADD zijn op jou van toepassing en sommige niet. Je bent nooit te jong of te oud om je handleiding te leren kennen, is mijn visie. Ik heb bij het schrijven van mijn eigen handleiding (die trouwens nooit af is, want je leert jezelf elke dag beter kennen!) veel hulp gehad van mijn psychologe. Zoek zeker tijdig hulp als je voelt dat je in de knoop geraakt van al dit 'werken aan jezelf'.
    En nog een laatste: wees lief voor jezelf! Misschien leer je ook minder leuke kantjes van jezelf kennen, maar hè, die horen er vaak ook gewoon bij. Ga ermee aan de slag, maar zit niet te vechten tegen jezelf.
    Dan wens ik jou deze vakantie een boeiende zoektocht naar jezelf. Ga niet te ver zoeken, hè! Je bent er eigenlijk al, maar je weet het alleen nog niet!
    Groetjes
    e

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Heyhoi,

    Ben 27 nu en heb de laatste tijd steeds meer en meer last van mezelf dat ik er niet meer uitkom met plannen etc. Heb eerder wel testen van adhd gedaan(heb nogal wel eens rare uitspattingen uit het niets) maar daar kwam altijd een halfslachtig iets uit dus dacht dat het aan mij lag in het algemeen. Laatst had ik ergens gelezen of gezien over add en dat kwam plots ineens overeen met veel dingen. Zodoende heb ik veel online-tests gedaan en komt vrijwel altijd uit voo een sterke aanwijzing van add. Zo ben ik ook bij jouw blog gekomen nu en punten bekeken maar scoor daar dan 13 van de 20 op. nu twijfel ik dan ook of ik dan wel naar de dokter moet gaan omdat dit niet veel is?

    Greetz,

    Mike

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Dag Mike,
    met een diagnose kan ik je jammer genoeg niet helpen. AD(H)D is trouwens ook niks waar je met een pilletje zomaar van verlost bent, maar daarover schreef ik hoger al heel wat. Belangrijkste is dat je hulp zoekt als er teveel dingen zijn waar je tegenaan botst. Maar het allerbelangrijkste is uitzoeken wat voor jou werkt. Een dokter, een psychiater en zeker een psycholoog of therapeut kunnen je op de goeie weg helpen bij het zoeken naar oplossingen.
    Veel succes met jouw zoektocht naar meer evenwicht!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. heeey,

    Ik ben 14 en heb altijd al last gehad van onzekerheid, rusteloosheid, piekeren, slapeloosheid en concentratieproblemen. Op de basisschool was ik heel uitbundig en druk, maar nu op de middelbareschool ben ik rustig, in mezelf gekeerd en heb ik niet veel vrienden, maar wel veel sociaal contact.
    Ik denk na over van alles, onbelangrijke en belangrijke dingen en mijn gedachtenstromen gaan behoorlijk ver. Ik kan die ook niet stoppen, hij is er tijdens de lessen, als ik huiswerk moet maken, als ik moet luisteren naar iemand. Laatst vroeg een leraar of ik een jointje had gerookt omdat ik zo dromerig was... ik heb echter geen problemen met leren, maar begin wel laat aan dingen.
    Ik heb al aan mijn ouders voorgelegd dat dit mogelijk ADD zou kunnen zijn, maar ze willen het niet eens overwegen. Ik voel me onbegrepen en ongelofelijk verdrietig hierdoor...
    Kan het mogelijk ADD zijn?

    Groetjes,

    Inèz

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Welkom op mijn blogje Inez! Ik ben zelf ook ooit 14 geweest :-) en weet dat je op die leeftijd in elk geval op zowat elk vlak je weg wat moet zoeken. Dat daarbij veel gepieker hoort, is helemaal normaal. Ik ben geen dokter of psycholoog, dus ik kan niet zo goed inschatten of jij ADD hebt. Het kan zijn, maar ook evengoed niet (zie wat ik in de andere commentaren hierboven heb geschreven). Op zich is het ook maar een etiket, weet je.
      Misschien helpt het als je bij je ouders vooral signaleert dat je je niet lekker in je vel voelt de laatste tijd en dat je veel piekert. Ik vermoed dat ze hier wel meer voor open staan en mee naar oplossingen zoeken. Uiteindelijk is dat veel belangrijker dan dat je dat etiket ADD opgeplakt krijgt. Het is niet zo dat je met de medicijnen die ze aan ADD-ers geven, van de ene moment op de andere van al die minder leuke kantjes van ADD verlost bent.
      Veel belangrijker is het volgende: probeer uit wat jou rustig maakt, wat de gedachtenstroom wat verzacht. Dat kan alleen jij te weten komen en dat gaat met vallen en opstaan, dingen uitproberen en achterhalen welk effect ze hebben op je gedachten en emoties. Dat kunnen kleine dingen zijn, zoals een bepaalde soort muziek of rustgevende teksten lezen. Geen gevaarlijke of riskante dingen, dus!
      Mindfulness heeft mij daarbij heel erg geholpen. Er zijn veel jongeren die het lastig hebben (met of zonder ADD) die door mindfulness geholpen worden. Voor cursussen specifiek voor jongeren zie de website: www.levenindemaalstroom.be . Ik wens je een heel boeiende zoektocht!

      Verwijderen
  12. Hallo,

    Fijn dat je zo snel gereageerd hebt! Ik heb dit ook al bij mijn ouders gemeld en die geloofde inderdaad niet in ADD (ze vinden het een etiket en geen stoornis). Ik begrijp dat het bij de puberteit hoort, het piekeren en slapeloosheid en natuurlijk de onzekerheid.
    Bedankt voor je hulp en ik hoop dat ik inderdaad iets vind om rustiger door te worden!

    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hallo, ik ben 18 jaar en ben laatst gestopt met school.
    Ik kan niet leren, ik kan maximaal een halfuur lesstof lezen, hierna kan ik me nog onmogelijk concentreren omdat het me zo weinig boeit. Ik ben ook altijd al onzeker geweest maar toch veel vrienden. Ik pieker echter ongelofelijk veel en ben ook in een depressie terechtgekomen, ik slik hier nu medicijnen voor. Als ik niet ergens mee bezig ben gaan er heel veel gedachtes door mijn hoofd waar ik altijd gek van word. Kan het zijn dat ik ADD heb?

    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag anoniempje. Ik denk dat jij door een lastige periode gaat op dit moment. Jammer dat je hierdoor met school bent moeten stoppen. Ik hoop dat je ooit die draad terug kan oppikken. Maar ik denk dat je vooral in de eerste plaats moet herstellen van een zware depressie. Ik denk dat het belangrijk is dat je met een goeie therapeut kunt praten over alles wat jou bezig houdt.
      Je zult stap voor stap moeten leren wat een beetje meer rust in je hoofd kan brengen (zie hierboven) en dan heb ik het over eenvoudige dingen van alledag. Mindfulness kan daarbij een hulp zijn (www.levenindemaalstroom.be). Dat is bij mij absoluut hetgeen mij nog steeds elke dag helpt.
      Dus mijn goeie raad: eerst met een therapeut waar je je goed en veilig bij voelt herstellen van die depressie en zoeken wat voor jou werkt.
      Ik ben niet goed geplaatst om te oordelen of je ADD hebt of niet. Als je effectief ADD hebt dan zal dat gaandeweg wel duidelijk worden. Nu zitten de symptomen van je depressie vast nog in de weg om een goede diagnose te stellen. Dus geef jezelf de tijd om eerst te herstellen.
      Zorg goed voor jezelf en laat je goed helpen daarbij. Iedereen heeft van die periodes in z'n leven. Gelukkig gaan die met de nodige zorg en milde aandacht wel weer over. Zoals je op mijn blogje kan lezen, weet ik dit uit massa's ervaring :-).

      Verwijderen
  14. Hoi Hoi,

    Ik ben net 20 en ik heb me wat verdiept in ADD. Ik kwam bij ADD terecht omdat ik de laatste tijd ontzettend veel vergeet. Sinds een half jaar loop ik 24 per week stage waardoor ik enorm tegen mezelf aanloop. Ik vergeet om afspraken te maken, om dingen in te leveren of iets te vragen aan mensen. In een werkomgeving is dit gewoon heel irritant. Mijn spullen vergeet ik werkelijk overal. Tijdens mijn rijlessen blijf ik steeds tegen dezelfde problemen aanlopen omdat ik geen 5 dingen tegelijk kan doen.Steeds probeer ik aan mijn omgeving uit te leggen wat ik voel maar dat lukt niet. Ik kom niet tot initiatieven, terwijl ik genoeg ideeen heb. Ik heb met taken altijd opstartproblemen. Ik begin gewoon niet. Heel lang dacht ik aan faalangst. Ik stel namelijk hoge eisen aan dingen die ik moet doen waardoor er een hele hoge drempel voor mij ontstaat. Qua theorie en het leggen van verbanden en analyseren ben ik heel sterk maar wanneer ik werkelijk moet handelen weet ik niet meer wat ik moet doen. Als ik ergens onzeker over word sla ik op tilt. Het wordt dan alleen nog maar moeilijker om echt te beginnen. Verder heb ik totaal geen overzicht, heb ook weinig ruimtelijk inzicht en ik kan dingen niet voor me zien (als mensen de weg uitleggen bijvoorbeeld of een planning van taken in in mijn hoofd). Kortom, heb ik steeds meer het idee dat ik helemaal geen overzicht heb van alles wat ik moet doen en heb ik totaal geen controle over mezelf. Wat is een route die ik kan bewandelen om hier duidelijkheid over te krijgen? Huisarts>psychiater?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag anoniempje. Ik denk dat ik en heel veel lezertjes (zie hoger) me wel herken in jouw verhaal. Ik kan natuurlijk niet uitmaken of je ADD hebt of niet. En wat mij betreft is het niet zo erg belangrijk welke naam we op jouw niet-goed-voelen moeten plakken. Het is ook niet altijd gemakkelijk om uit te maken wat oorzaak is en wat gevolg. Voel je je niet goed omdat je de dingen die je wil niet voor elkaar krijgt of krijg je de dingen niet voor elkaar omdat je je niet goed voelt. Ik heb heel veel hulp van een psychologe gekregen om uit die situatie te geraken. En mindfulness is uiteindelijk nog constant mijn redder in nood voor als het wat minder gaat (www.levenindemaalstroom.be). Waar het allemaal op neer komt is dat je voor jezelf moet uitmaken wat voor jou persoonlijk werkt en lukt. Je bent op een leeftijd waarop je dat allemaal wat moet ontdekken.
      En dan komt alles uiteindelijk echt wel op z'n pootjes terecht. En btw: niemand kan vijf dingen tegelijk doen. Dat lijkt alleen maar zo :-). Geef jezelf tijd om te leren wat je nog moet leren.
      Lieve groeten en zorg voor jezelf!
      E

      Verwijderen
  15. Hey,
    Ik heb geen enkele test gedaan, maar ik weet wel al langer dan vandaag dat ik anders denk dan andere mensen. De punten die daar stonden opgesomd, daar kon ik mij echt wel in vinden. Het is maar door opzoekwerk te doen dat ik hier ben opgekomen. Ik denk dat je elk probleem kan ombuigen in iets positiefs.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Alsof jij mij bent....

    Zit nu in precies hetzelfde schuitje. En dat wachten!!! Wat duurt dat lang...

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Hey,

    Ik ben een meisje van 18 jaar en heb net van een kennis vernomen dat ze ADD heeft. Ik wist eerst niet wat dit inhield tot ze mij er alles over vertelde. Nu vond ik dat alle symptomen verdacht veel overeenkwamen met hoe ik mij voel en ik kreeg precies eindelijk een antwoord op waarom ik me tijdens het leren moet dwingen om geconcentreerd te blijven. Hiervoor neem ik al dagelijks omega-3 capsules in en eet ik regelmatig vette vis (dit zou de concentratie verhogen, maar daar heb ik niets van gemerkt). Daarna heb ik op het internet extra informatie opgezocht, enkele tests gedaan die telkens positief waren en ben zo uiteindelijk bij jouw blog geëindigd.
    Het is dus effectief zo dat ik: een enorme dagdromer ben, tijdens een gesprek opeens niet meer hoor wat iemand tegen mij aan het vertellen is, mezelf tijdens het studeren om de zoveel tijd betrap dat ik diep in mijn gedachten verzonken ben, heel veel van mezelf verwacht en te veel hooi op mijn vork neem, snel kwaad ben op mezelf, ongeduldig ben, onzeker ben, eigenlijk (volgens leerkrachten en kennissen) heel slim ben maar dit niet altijd op examens kan tonen (terwijl ik alles van de leerstof begrepen heb), enorm veel stress heb enz.

    Nu ben ik enerzijds blij dat ik denk gevonden te hebben wat er met mij 'mis' is, omdat ik echt niet kon begrijpen waarom mijn concentratie altijd zo laag is en ik dus misschien door bepaalde therapieën of medicatie die concentratie kan verhogen en dus beter ga kunnen studeren. Maar anderzijds ben ik bang moest ik het effectief hebben, want stel dat niets helpt, dan kan het goed zijn dat ik het studeren aan de universiteit ooit opgeef. Ik zou het opgeven (wat niet van mijn gewoonte is, want ik ben een doorbijter), omdat ik er momenteel veel harder dan anderen moet voor werken, niet omdat ik het niet snap, dat zeker niet want ik heb alles altijd van in het begin begrepen, maar wel omdat ik grote hoeveelheden niet geleerd krijg omdat mijn gebrek aan concentratie zeer veel kostbare tijd tijdens het leren opslorpt. Komt dit jou misschien bekent voor? Zo ja, heb je dan enkele tips voor mij?

    Zou je in mijn geval een psychiater opzoeken om die test te doen?

    Alvast bedankt!

    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Welkom, welkom, lieve 18-jarige! Ik heb natuurlijk geen pasklaar antwoord op je vraag. Wat ik wel weet is dat zelfs met ADD en mét een goeie studiemethode je een heel goeie student kan worden. Het zou jammer zijn als je niet alles probeert om dat toch voor elkaar te krijgen. Het kost in het begin wat extra werk en moeite, maar het is het meer dan waard.
      Ik zou op dit moment niet teveel tijd verliezen met ingewikkelde tests doen die veel tijd en geld kosten. Laat dat voor een moment dat je de ruimte hebt om ermee bezig te zijn. Het resultaat daarvan is dat je misschien een pilletje kan nemen om de effecten van ADD wat af te zwakken. Maar dat pilletje bleek bij mij ook niet echt dé oplossing. Ik heb veel meer gehad aan een goeie begeleiding op maat (in jouw geval kan dat een studiebegeleiding zijn of therapie met een echt goeie psycholoog) en aan mindfulness-training. Beide leren je om je eigen 'handleiding' goed te leren kennen. Ik heb zelf perioden dat ik me maar moeilijk aan het werk kan zetten en ik heel snel afgeleid ben. Maar tegelijk heb ik perioden dat ik helemaal als in een cocon zit en bergen werk verzet. Ook dat is typisch voor ADD en ADHD. Veel hangt af van de omstandigheden die ik voor mezelf creëer op het moment dat ik eigenlijk aan de slag moet. In welke omstandigheden lukt het allemaal wel of beter en in welke niet, daar moet je al doende proberen achter te komen. Uiteindelijk zijn dit dingen die je toch moet leren kennen, of je nu studeert of niet, of je nu ADD hebt of niet.
      Misschien is een goed gesprek met een studie-advies-dienst verbonden aan je school of universiteit wel een goed startpunt. Vertel waar je mee worstelt en vraag om begeleiding om studiemethoden goed onder de knie te krijgen. Leer met vallen en opstaan een goeie planning te maken. Ook jij kan een goeie student worden als je er echt voor wil gaan. Geloof me, ik heb het allemaal zelf doorworsteld (ik ben op mijn 40 aan het studeren voor mijn 3e diploma!). Het is het meer dan waard!

      Verwijderen